fredag, lördag, söndag
Det var väldigt effektivt att sitta här och plugga faktiskt. Finns inte lika mycket distraktion här. Annars så är det ju helt plötsligt väldigt underhållande att diska och städa etc hemma när det är studiedax.. Får nog tillbringa mer helger här när David jobbar.. :)
Lite helginfo:
I fredags var vi på IKEA en sväng. Köpte massor av småplock som vi upptäckt att vi behöver.. Den här "flytten" går ut på att sortera upp och slänga saker. Nu hamnar pengarna främst på lådor, förvaring och pärmar. Skönt att fokusera på detta nu så blir det lättare att flytta nästa gång. Och då kan vi spendera pengar på mörbler istället. good good.
Fredagskvällen spenderade vi hos jacob & emelie - trevligt :)
Lördag blev shopping för min del. Men det var faktiskt ganska omotiverande.. Men hittade ett par vårskor iaf - längtar! På kvällen blev det Melodifestival för hela slanten med fam Stockenberg :)
Söndag har jag redan uppdaterat om.. I efm bär det hem till Vbg igen för imorgon är det ny vecka och ny månad!
kaffekick
Hoppas morgondagen blir lite bättre än dessa två dagar varit.. Tufft i skolan nu.. Börjar skriva på 2 nya arbeten och det är så svårt i början när man inte vet vad och hur man ska skriva om.. Hoppas det löser sig snart så vi slipper sitta i skolan och känna oss meningslösa... Svårt när ena kursen är totalt omotiverande också.. men men det löser sig. när det kommer igång igen är det ju skoj :)
Kan ju roa med att visa hur vi ser ut nattetid här nuförtiden. David sitter uppe och kollar på OS och jag sussar gott - tack vare min briljanta present: hörlurarna + sovmask. Måste få klappa mig på axeln och säga att det var en av mina bästa idéer på länge. Husfriden är bra och vårt samboskap har fått en underbar start. Kan varmt rekommenderas till människor som bor ihop i en etta :).
Inatt får jag dock sova ostört utan hjälpmedel. Han är i Gbg och hälsar på Björn i sin nya lya. Får se om jag kan komma till ro snart när kaffet slutat verka... natti natti
Snökaos
Dagen började bra med en underbar frukost - nybakade frallor. Har ett bra recept där man sätter degen och bakar ut frallorna dagen innan. Sedan står de och jäser i kylskåpet över natten. På morgonen efter är det bara att sätta in dem i ugnen så har man nybakt bröd till frukost utan större ansträngning. Perfeket :) receptet delar jag med mig av längre ner på sidan.
Sedan var det bara slappa i soffan. Skulle åka till Indiska kl 16.30 för inventering. Men insåg ganska tidigt att det inte var möjligt. Inga bussar och insnöad bil (hade iofs varit rent av livsfarligt att ge sig ut på vägarna, så det hade ej gått ändå...). De som var på jobbet fick stänga butiken lite tidigare och sedan börja inventera själva.. Tack, tjejer, ni är bäst!
Lite kom vi ut i snöstormen ändå, gick och handlade mat. Så nu kan vi bli insnöade på riktigt :P.
Hoppas det lugnar ner sig lite tills imorgon!
Såhär såg det ut vid vårt köksfönster imorse.. (om vi bodde på markplan hade vi nog vart instängda..)
Färska morgonbröd
Perfekt bröd om man vill ha nybakade frallor till frukost men inte vill gå upp för tidigt. Sätt degen och baka ut kvällen innan, och grädda morgonen efter!
25 g färsk jäst
3 dl vatten eller mjölk
1 dl kesella, 1%
1 tsk salt
½ dl krossat linfrö
2 dl fiberhavregryn
5-6 dl vetemjöl
Kväll Dag 1:
1. Smula ner jästen i en bunke.
Rör ut jästen med lite av den kalla vätskan och tillsätt sedan resten.
Rör ner kesella, salt, linfrö och fiberhavregryn.
Arbeta ner vetemjölet men spara lite till utbakningen.
Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.
2. Tag upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta den smidig med resterande mjöl.
Forma degen till en rulle ca 40 cm och skär i 10 bullar.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk.
Ställ plåten i kylskåpet över natten.
Morgon Dag 2:
3. Sätt ugnen på 250 grader.
Ta ut bullarna och låt de stå i rumstemperatur medan ugnen värms.
Strö över lite mjöl eller fiberhavregryn på bullarna.
4. Grädda bullarna mitt i ugnen 10-12 min.
5. Låt dem svalna på galler.
Njut av färskt morgonbröd!
Frosseri
Förmiddagen gick ut på semlebullebak varvat med tvättning. Nu har David fyllt sin garderob så nu har han flyttat in på riktigt :).
Nu på kvällen har Caroline, Malin, Lisa, Mikael, Tony och Tomas varit här och smakat på semlor. David fick en bukett tulpaner som betydde "välkommen till Vänersborg", så gulliga de är! Oj oj oj vad vi frossat - 2-3 semlor var (kanske borde nämna här att det var miniminisemlor :P) Måste säga att mitt semleexperiment blev väldigt lyckat. Provade att göra minisemllor. Till fyllning blev det antingen mandelmassa + grädde eller vaniljkesella + blåbärsgrädde. Mums :) (Receptet står längre ner på sidan). Efter fikat gick killarna raskt ut till tv:n för att se damernas jaktstart i skidskytte. Men då detta inte blev någon medaljchans byttes det snart ut det mot Ps3 och NHL10.. Ni ser ju på bilderna att det är blodigt allvar. (de märkte inte ens att min mor kom hit och fikade i köket..) ;).
Imorgon blir det skolan, ska bli kul att träffa tjejerna där igen. Först blir det seminarium på hemuppgiften i personalledning och sedan blir det fika efter det!
Men nu är det nog dags att tänka på sängen, natti natti.
Minisemlor
Ingredienser
25-30 st
50 g smör2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1 1/4 dl Kesella lätt
2 krm salt
1 tsk stött kardemumma
3/4 dl socker
8-9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
Fyllning:
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
2 1/2 dl Kelda mellangrädde
florsocker
Gör så här
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt salt, Kesella, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut små, runda och släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Skär ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och klicka det på bullarna. Lägg på locken och sikta över lite florsocker.Jag gjorde även en annan fyllning som jag kan rekommendera; Inkråm och kesella vanilj. Sedan blandade jag grädden med frysta blåbär.
Sambo
Nu är jag och älsklingen sambos! Igår gick flyttlasset hit och nu har han flyttat in hos mig. Känns så underbart! :D Blev en helg präglad av kärlek - ihopflyttning och Alla Hjärtans Dag.
Idag har vi lagat lite god mat med dessert. Lite alla hjärtans dag-present kombinerat med ihopflyttnignspresent blev det också. Jag hade köpt ett par hörlurara till tv:n som David kan ha när han sitter uppe om nätterna och spelar Ps3 (eller tittar på OS nu då...) I paketet låg även en sovmask som jag kan ha på mig när jag sussar sött, så jag slipper tv-flimret. En ganska egoistisk present från min sida, men det var för husfridens skull - jag är redan helnöjd ;). Jag fick en Blender, så nu kan vi göra goda smoothies. Praktiska och bra presenter :)
Vitt tillskott i bokhyllan
Sedan blev det lite studier. Försökte komma på tema och organisation för vår hemuppgift i personalledningen, men usch vad svårt det var. Har jobbat 3 år men känns ändå som jag har alldeles för lite arbetslivserfarenhet för den här uppgiften.. Men men det brukar lösa sig när idén väl kläckts...
När David kom hem från skolan hade han köpt med sig mina efterlängte pärmar hem. Det är vanliga pärmar fast med vit tygrygg istället för tex svart, röd, blå. Fick syn på dem i IKEA-katalogen och letade febrilt efter dem, tillslut hittade jag på Åhlens. Så kvällen har vi ägnat åt att sortera papper och satt in dem i pärmar (en av mina favoritsysselsättningar :) ) Och nu har jag äntligen dem i min bokhylla, de är så fina där :)
Sirapslimpa
50 g smör
5 dl filmjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl vetemjöl special
5-7 dl rågsikt
1. Smält smöret och blanda det med filmjölken. Värm till fingerljummet, max 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt.
3. Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Knåda in det sista mjälet för hand.
4. Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Baka ut degen till två limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i ca 40 min.
7. Grädda bröden i mitten av ugnen i 35-40 min. Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden då de inte blir för mörka.
KolaMuffins
KolaMuffins
1 ägg vispa ägg och socker poröst
3 dl socker
3 dl havregryn blanda i resten av ingredienserna
250 g smält smör
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
Fyll 30-40 aluminiumformar till hälften.
Grädda i 175 grader 10-12 min.
Garnering
150 g smält smör blandas och sjudes tills det tjocknar
6 msk grädde
3 dl socker
1 msk vetemjöl
2 msk kakao
Lägg en klick garnering på muffinsen när de svalnat en aning.
Kolamuffinsen smakar bäst när de varit frysta och precis tinat, annars kan de smaka lite väl mycket bakpulver.
Låt väl smaka :)
Snabbvisit i Gbg
Eftermiddagen/kvällen är lugn. Lite kolamuffinsbak, läsning och matlagning.
Har varit en väldigt lyckad tisdag :)
Btw.. Jag och älsklingen har varit ihop 1 år och 7 månader idag :) Love ♥